Město pošle do domácností leták s návodem, jak se chovat při živelných pohromách

necid 9864

Velkomeziříčská radnice bude v nejbližších dnech rozesílat do domácností leták s návodem, jak se chovat při krizových situacích.

"Jde o základní sdělení - typy výstražných hlášení, kde najít informace při povodni, jak má vypadat evakuační zavazadlo a podobně," popisuje leták starosta Radovan Necid.

Leták obsahuje popis tří typů výstražného hlášení městského rozhlasu a sirén. Dále podává přesný návod co dělat, když sirény zazní. V dalším oddíle letáku jsou popsány typy povodní, se kterými se Velké Meziříčí může setkat. Čtvrtá část letáku je věnována postupu při evakuaci a balení evakuačního zavazadla. Samozřejmě jsou v letáku i krizová telefonní čísla a kontakty.

Leták je složený na velikost běžné vizitky a je určený k dlouhodobému uložení v každé domácnosti. "Ideálním místem je například domácí lékárna. To je typické místo, které v krizové situaci člověk nepomine," říká starosta Necid.

Velkomeziříčská radnice leták vydala jako součást opatření, které loni navrhla místní bezpečnostní skupina, ve které kromě krizových specialistů z radnice zasedají také zástupci hasičů, zdravotnických záchranářů a policie. "Doporučili nám mimo jiné nějakou trvalejší formou informovat obyvatele o tom, jak vypadají krizová opatření přímo ve Velkém Meziříčí," popsal Radovan Necid.

Formu a velikost letáku radnice převzala z podobného materiálu krajského úřadu. "Malý a skladný sešitek, který se dá rozložit na A4 a popisuje problematiku na schématech a obrázcích nám přišel velmi vhodný," uzavřel starosta.

pdfKrizová příručka

Nahoru