Poplatky za svoz odpadů se ve Velkém Meziříčí nebudou zvyšovat

kac bioodpad denik-380Ani pro příští rok neplánuje velkomeziříčská radnice zvýšení poplatků za svoz odpadů pro své obyvatele.

I nadále zůstává cena na 500 korunách za osobu a rok.

"Městská rada je obecně toho názoru, že není dobré jakkoliv zvyšovat finanční zátěž lidí. Navíc se náš rozpočet stále drží příznivě zejména kvůli úsporám a tak není zvyšování poplatku za likvidaci odpadů nezbytně nutné," zdůvodnil starosta Radovan Necid.

Ačkoliv nová legislativa umožňuje obcím a městům vybírat několikanásobně vyšší poplatky už od loňska, Velké Meziříčí ke zvýšení této platby nepřistoupilo ani pro letošek, ani pro příští rok. "Skutečná cena za likvidaci odpadů ve městě, včetně ukládání na skládku a podobně, rozpočítaná na jednoho obyvatele, je zhruba 850 korun. Přesto raději doplácíme z rozpočtu města onen rozdíl, než bychom celou výši jaksi přehodili na občany. Osobně se domnívám, že alespoň obce se mají k lidem chovat slušněji než stát a tento poplatek je alespoň malou kapkou, kterou radnice může ovlivnit," řekl starosta Necid.

Technické služby zaznamenaly letos poměrně velký propad v příjmech za odpady, které platí jiné subjekty, než domácnosti. "Obce si objednávají méně kontejnerů na velkoobjemový odpad, méně odpadů produkují i firmy. Je znát, že všichni šetří," popsal některé důvody Jaroslav Mynář, ředitel Technických služeb Velké Meziříčí s.r.o. Přesto daly technické služby i radnice ještě letos přednost hledání dalších úspor ve vlastních rozpočtech, než zvyšování poplatků. "Okolní města poplatky navyšují, my však doufáme, že se nám je ještě nějaký čas povede udržet ve stávající výši," uzavřel starosta Radovan Necid.   

Nahoru