Karel Hvížďala hostem v Husově domě

KH 1Významný český novinář, spisovatel a dramatik Karel Hvížďala přijel do našeho města na pozvání Českobratrské církev evangelické.

V pondělí 18. listopadu vystoupil na večeru věnovaném 24. výročí tzv. sametové revoluce a odkazu prezidenta Václava Havla.

Účastníci akce, která byla podpořena grantovým programem „Zdravé město Velké Meziříčí", byli nejprve vtaženi do osobních vzpomínek na to, jak Karel Hvížďala prožíval v emigraci rok 1989 a následný návrat do vlasti. Dále podrobně vylíčil okolnosti vzniku knih rozhovorů s Václavem Havlem Dálkový výslech a Prosím stručně. Pokusil se také vystihnout odkaz jeho mimořádné osobnosti.

V diskusi s posluchači pak host kromě jiného nastínil své kritické vnímání naší současnosti, zvláště politické a mediální scény. V závěru vyzdvihl význam svobody, kterou považuje jednoznačně za největší klad naší polistopadové éry. Zájemci si mohli zakoupit a nechat podepsat knihy, na jejichž vzniku se s Václavem Havlem podílel.

Večery s hostem v Husově domě letos navštívilo více než 300 posluchačů a jejich pořadatel již jedná s dalšími osobnostmi o pokračování v roce následujícím.

pj

KH 2KH 3

Nahoru