Radní řešili stížnost. Na Rozkoši ubydou lavičky, parčík projde úpravou

7. 9. 2023

P1125508

Obyvatelé a podnikatelé z Rozkoše si stěžují na narušování veřejného pořádku v parčíku. Rada města věc začala neprodleně řešit a na své nejbližší pochůzce vyrazila zmiňovanou lokalitu obhlédnout. Výsledkem je návrh okamžitého opatření pro zlepšení situace a do budoucna i celkové řešení lokality.

„Jsme již druhým rokem nepřetržitě obtěžováni místní skupinou lidí, kteří v parku tráví většinu svého času,“ píší obyvatelé a podnikatelé ve stížnosti adresované vedení města s tím, že výtržníci v parčíku popíjejí alkohol, užívají drogy, pouštějí nahlas hudbu, vulgárně pokřikují na kolemjdoucí a dokonce tu souloží za bílého dne. „My, naše děti a ostatní občané se zde necítíme bezpečně,“ zdůrazňují ve stížnosti.

„Jde o bezdomovce. Chodíme je sem kontrolovat často a sledujeme je i přes kameru,“ potvrdil radním vedoucí strážníků Jan Klikar a vysvětlil, že městská policie nemůže nic moc dělat. Pokuta v případě bezdomovců nic neřeší, protože je prakticky nevymahatelná. Stejně tak zákazy, které pouze omezí ostatní, spořádané občany a bezdomovci je stejně dodržovat nebudou.

Radní na místě navrhli opatření. „V prvé řadě zredukujeme počet laviček v parčíku ze stávajících šesti na dvě,“ uvedl starosta Alexandros Kaminaras a dodal, že návazně bude celkové bezpečnější uspořádání parčíku vyřešeno souběžně s rekonstrukcí náměstí.

Navíc budou ořezány i spodní větve javoru uprostřed parčíku, aby měli strážníci přes oko kamery lepší přehled o lokalitě a v případě potřeby mohli zasáhnout.

Martina Strnadová

Nahoru