Poplatek za popelnici se po patnácti letech změní

12. 10. 2023

P1127619Město připravuje úpravu ceny za svoz odpadu. Za popelnici nyní lidé ve Velkém Meziříčí platí 500 korun, a to už patnáct let beze změny. Od nového roku zaplatí 750 korun, což je o 21 korun měsíčně víc.

„Technickým službám narostl rozpočet, inflace zvedá mzdy pracovníků, zdražila spalovna i ukládání odpadů na skládku. Likvidace odpadů nás stojí jednoduše mnohem víc peněz než dřív. Chceme-li opravené komunikace, nové lavičky a hezčí město, budeme si muset za práce technických služeb připlatit,“ říká starosta Alexandros Kaminaras s tím, že město nehodlá vydělat, ale jen snížit ztrátu.

Podle zákona by nejvyšší sazba poplatku za popelnice mohla být až 1 200 korun. Ve Velkém Meziříčí je pětisetkorunový poplatek dlouhodobě mnohem nižší ve srovnání s podobnými městy či výrazně menšími obcemi. V Bystřici nad Pernštejnem platí obyvatelé 700 korun, ve Velké Bíteši 800 korun, v Radostíně nad Oslavou 770, v Náměšti nad Oslavou nebo Tasově 720, v Měříně, Moravci, Bobrové 700 a třeba v Křižanově 650.

Město Velké Meziříčí odpadové hospodářství dlouhodobě dotuje, a to 1 450 korunami na jednoho obyvatele, za rok je to 8 milionů. A dotovat bude i nadále, protože ani změna poplatku z pětistovky na 750 korun výdaje odpadového hospodářství nepokryje.

V plánu je zrušení osvobození od poplatku pro děti a seniory. Platit budou i vlastníci nájemních bytů (pokud povinnost nepřevedou na svého nájemníka skrze přihlášení trvalého pobytu). „V některých bytech není nikdo trvale hlášen, přitom v něm žijí nájemníci, kteří produkují odpad a neplatí za něj nic. Jsou to černí pasažéři. Chceme, aby i oni do systému přispívali,“ doplňuje místostarosta Martin Kaman.

Změnu vyhlášky o místním poplatku za odpad bude projednávat zastupitelstvo města na svém říjnovém zasedání.

Martina Strnadová

Nahoru